اما بر اساس ماده ۱۵ همین قانون، شرکتهای بیمه میتوانند پس ار پرداخت خسارت زیان دیده، تمام یا بخشی از خسارت پرداختی را از راننده مقصر واخواهی کنند.
در ماده ۱۵ بیمه شخص ثالث آمده است: بیمهگر مکلف است بدون هیچ شرط و اخذ تضمین، خسارت زیاندیده را پرداخت کند و پس از آن میتواند به قائممقامی زیاندیده از طریق مراجع قانونی برای بازیافت تمام یا بخشی از وجوه پرداختشده به شخصی که موجب خسارت شده است مراجعه کند:
الف ـ اثبات عمد مسبب در ایجاد حادثه نزد مراجع قضایی
ب ـ رانندگی در حالت مستی یا استعمال مواد مخدر یا روانگردان موثر در وقوع حادثه که به تایید نیروی انتظامی یا پزشکی قانونی یا دادگاه رسیده باشد.
پ ـ در صورتیکه راننده مسبب، فاقد گواهینامه رانندگی باشد یا گواهینامه او متناسب با نوع وسیله نقلیه نباشد.
ت ـ در صورتیکه راننده مسبب، وسیله نقلیه را سرقت کرده یا از مسروقه بودن آن، آگاه باشد.
هر چند با توجه به ماده ۳ بیمه شخص ثالث، راننده مسبب حادثه هم مشمول پوشش بیمهای است، اما حالا با حکم یک دادگاه، شرکتهای بیمه دیگر لازم نیست به خود راننده که مسبب حادثه بوده و گواهینامه نداشته خسارت پرداخت کنند.
شعبه ۷ دادگاه تجدید نظر تهران اعلام کرده است: هر چند بر اساس ماده ۳ قانون بیمه شخص ثالث راننده مقصر حادثه مستحق دریافت خسارت است اما با توجه به ماده ۱۵ این قانون اگر رانندهای فاقد گواهینامه معتبر باشد چون شرکت بیمه حق رجوع به وی برای دریافت خسارت را دارد، پس پرداخت خسارت به این راننده کاری عبث است.
تصویر حکم صادر شده را در زیر مشاهده کنید: